Szükséged van-e tördelőre, ha wordben megformáztad már a könyved? – Katiötletek

 

“Szeretnék árajánlatot kérni könyv tördelésre – szövegszerkesztő programban  készült file-t tudok adni hozzá.”

“Tudsz-e ajánlani tördelőt, aki tördelő programban nem túl magas áron be tudja tördelni a könyvemet? – wordben már készen vagyok a szerkesztéssel.”

“Vállalsz-e könyv tördelést és gyártást úgy is, ha nem kérek lektorálást, szerkesztést?”

Naponta több kérdést is kapok, melyekben lényegileg mind erre kértek válaszokat.

Számtalan fórumon olvashattok ebben a témában beszélgetéseket a neten. Most nézzük a Katiötletek válaszokat.

Nyomdai gyártás-előkészítő vagyok, több mint 25 év tapasztalattal. A szakmámban eltöltött évek alatt 80%-ban könyvek nyomdai gyártás-előkészítésével foglalkoztam.

Kezelek grafikai programokat, készítek grafikai szerkesztéseket, ellenőrzök szerkesztett állományokat, de nyomdai vállalkozóként elfogadom  a szövegszerkesztő programokból mentett pdf anyagot is gyártásra.

Az írók, szerzők egy alap formázást beállítanak a szöveg ellenőrzések során, kiemelik a fejezeteket, készítenek egy címoldalt, beállítanak oldalszámozást, majd ezután teszik fel a kérdéseket.

“Szeretnék árajánlatot kérni könyv tördelésre – szövegszerkesztő programban  készült file-t tudok adni hozzá.”

A válaszom erre:

Nyomdai előkészítő vagyok, fő tevékenységem a könyv nyomdai előkészítése, belív tördelése, borító szerkesztése.
Ha látok anyagot, vagy egy részletet a könyvből, akkor látom, hogy mennyi tördelési munka van vele, így tudok árajánlatot is adni rá.
Az a tapasztalatom, hogy a csak szöveget tartalmazó könyvek esetén a szövegszerkesztőkbe begépelt könyvek minimális módosítást igényelnek nyomdai szempontból. Sok esetben elegendő 1-2 órai gyakorlati online telefonos konzultáció és magad is nyomdakész anyagot tudsz készíteni.
Ha extra igények vannak tördeléshez, arról érdemes szintén egyeztetni.
Az a tapasztalatom, hogy  nem a tördelés ideje/ára a sok, hanem az, ha valaki olvasószerkesztőt, irodalmi szerkesztőt, lektort, korrektort is igénybe vesz.
Ha csak tördelést szeretnél, akkor mutass részletet pdf-ben a belívből és szívesen adok rá ajánlatot.
“Tudsz-e ajánlani tördelőt, aki tördelő programban nem túl magas áron be tudja tördelni a könyvemet? – wordben már készen vagyok a szerkesztéssel.”
A válaszom erre: lásd az előző válaszomat.
“Vállalsz-e könyv tördelést és gyártást úgy is, ha nem kérek lektorálást, szerkesztést?”
A válaszom erre: lásd az előző válaszomat.

Szükséged van-e tördelőre, ha wordben megformáztad már a könyved?

Igen is, meg nem is. Először érdemes nyomdai előkészítővel egyeztetni, a nyomdai paramétereket összeállítani, utána az ajánlott méret és technológia alapján saját magad alakítani a könyved belívét. Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb. Ezt azoknak ajánlom, akik nem szeretnék korrektorral, irodalmi szerkesztővel átnézetni a könyvüket. Ezt a munkádat gyakorlati nyomdai előkészítői szolgáltatással tudom segíteni, melynek keretében átnézzük az általad készített belívet nyomdai szempontból és beállítjuk a szükséges formázásokat.

Igen, szükséged van tördelőre, ha nem szívesen foglalkozol formázással, nincs időd rá és nyugodtabb vagy, ha kiszervezed ezt  a munkát és addig más dolgokkal tudsz foglalkozni. Tördelési szolgáltatásra ajánlatot küldött anyag ismeretében tudok adni.

Nem, nincs szükséged tördelőre, megformázhatod a saját ízlésed alapján a könyved, ellenőrizheted is magad, így hozzám vagy más gyártóhoz már kész pdf anyagot küldhetsz nyomdai ellenőrzésre és akár indulhat is a gyártás. Gyártási ajánlatot teljes pdf vagy pdf részlet ismeretében adok ki.

Sokan kérdezitek még ezek után is, hogy szövegszerkesztő programban megformázva is ugyanolyan jó minőségű lesz a kész könyv, mint ha könyv tördelő programban készült volna?

Igen, hidd el, hogy ugyanolyan lesz. Arra érdemes figyelni, hogy ne használj különleges fontokat, tartsd be a nyomdai előírásokat a tördelésnél, ágyazd be a fontokat.

Mit tudnak mégis a könyv tördelő programok? Sokkal gyorsabb, egyszerűbb velük a munka, könnyebb a formázás, az extra igények figyelembe vétele, stabilabb a működésük.

Lehet-e gond, valóban átvihető-e az általam küldött word szöveg a könyv tördelő programokba. 95%-ban igen, hiszen elvileg a formázásokat is meg tudja tartani. Elvileg. Sajnos tudok jó pár példát mutatni, amikor nem volt kompatibilis  a két program és sok-sok körös korrektúrázás után lett kész az anyag.

Könyv tördelő programokhoz nyers, formázatlan szöveget érdemes adni, és egy oldalpár terv jóváhagyása után indítani a tördelést.

Szövegszerkesztő programok és tördelő programok témában még bőven lenne mit írnom, ha jól sejtem neked is számtalan kérdésed lenne még ezzel kapcsolatban.

Javaslom, hogy írj rám, kérdezz, kérj egy rövid telefonos konzultációt. Minden könyv egyedi, minden szerző egyedi, praktikus a kérdéseitekhez, a könyvetekhez, a technikai tudásotokhoz mérten igényelni a nyomdai előkészítői segítségemet.

 

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai, online marketing, weboldal szerkesztés kérdésekkel kapcsolatban!

A Katiötletek a Te elképzelésedet valósítja meg!


____________

Érdemes feliratkozni a blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár