Szerencsés, ha a tördelőd nyomdai előkészítő is | Nyomdai előkészítés

Szokás, hogy a könyv írói a nyers vagy minimálisan formázott állományt tördelőknek adják át, vagyis szakemberekbe bízzák a végleges formára alakítást.

Szerencsés, ha a tördelőd nyomdai előkészítő is, de nem kötelező elvárás.

A csak szöveget tartalmazó könyvek, például a regény típusú könyvek esetén a címsor alakításon és a fejezetcímek formázásán kívül sokszor semmi más teendő nincs, gyakorlatilag elegendő egy nyomdakész pdf-et menteni belőle.

A legtöbb esetben a szerzőnek határozott elképzelése van a betűtípusra, betűméretre vonatkozóan is, de azért mindenképpen szeretné ha egy szakember átnézné a könyvet és elvégezné a szükséges módosításokat, vagy javaslatot tenne néhány változtatásra.

Ahány könyv, annyiféle tördelési munka lehet vele, ezért ha egy író tördelőt keres nem érdemes úgy árakat bekérni, hogy valami részletet nem mutat a könyvből.

Ha a választott tördelő egyben nyomdai előkészítői is, akkor még egyszerűbb az árajánlatkérés.

Nyomdai előkészítő vállalkozó vagyok, így a saját tapasztalataimról tudok beszámolni.

A fő tevékenységi köröm a könyvgyártás, könyv nyomdai előkészítés, tördelés, borító szerkesztés és gyakorlati tanácsadás kezdő szerkesztőknek.

A könyv árajánlatkérések mellé minden esetben bekérek egy 90%-ban kész belívet, ebből látom, hogy milyen gyakorlattal rendelkező tördelő készítette és milyen további munka van vele.

Gyártási árakat addig nem számolok, amíg nem készült el a nyomdakész verzió.

Többféle anyagot is szoktam kapni:

  • nyers szöveget word formátumban (ez a legritkább)
  • előformázott szöveget A/4 standard formátumban, benne alap margó beállításokkal, fejezet kiemelésekkel, esetleg tartalomjegyzékkel
  • tördelt anyagot pdf formában – ez már egy tördelő kezén átment – ez már elvileg gyártható anyag is

Sajnos pár évente csak 1-2 olyan könyv belív pdf anyagot kapok ellenőrzésre, mely nyomdakész, vagyis a nyomdai előírások betartásával lett előkészítve gyártásra, a többi könyvnél további munka van vele. Ez könyvenként változhat, hogy mennyi teendőt igényel.

Tipikus tördelési hibák: címnegyed kialakítások, betűméretek, páros-páratlan oldal oldaszám elrendezések, margók,  kép/grafikák minősége, elrendezése, fejezet kezdések, impresszum oldal hiánya vagy hiányossága. Ezek nem óriási hibák, de minden esetben javaslom a nyomdai előírások alkalmazását.

Ha a választott tördelőd egyben nyomdai előkészítői is lenne, akkor időt és pénzt spórolhatnál a könyved nyomdai előkészítésén.

Tiszteletben tartom minden esetben a választott tördelő munkáját, azt sosem bírálom, csupán jobbító javaslatokat fogalmazok meg. Sajnos a tördelők ritkán vállalják ez alapján az átalakítást, így a gyártásindítás előtt még van plusz munkám az anyagokkal.

Ha szerző vagy tördelő vagy és tördelési, nyomdai előkészítési kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal!

A szakmai konzultációra itt tudsz időpontot foglalni, vagy írhatsz rám emailben, vagy messengeren is.

____________

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai, online marketing, weboldal szerkesztés kérdésekkel kapcsolatban!

A Katiötletek A Te elképzelésedet valósítja meg!

Érdemes feliratkozni a blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár