Nórival így készítettük el “a Caminó maga az élet” című könyvét | NyomdászMűhely | Könyvgyártás

Nóri messenger üzenetéből idézek:

“Jelenleg úgy állok, hogy nyomdám-kötészetem van, de szeretnék valakit, aki a kéziratot becsülve és “értve” vállalja a borítóterv, tördelés, tipográfia, egyéb elkőkészítői munkákat, és a végén egy szép nyomdakész pdf-et és borítót tervez nekem.”

A határidő igen szűkös volt, de bevállalható.

Megnéztem a nyomdai előkészítéshez rendelkezésre álló anyagokat, majd telefonon is konzultáltunk.

Így jutottunk el egy komplex nyomdai gyártás-előkészítés megrendeléshez:

“A reggeli telefonbeszélgetésünk alapján tehát mindenképpen igényt tartok a munkádra az alábbiak terén:
– tördelés, tipográfia, szerkesztés
– borítóterv
– a térkép megrajzolása
– nyomdai tanácsadás, árajánlatok bekérése”
Igen, jól látod, hogy komplex nyomdai gyártás-előkészítést bízott rám Nóri.
Először gyártókat választottam, tőlük kértem be a gyártási ajánlatokat az általam összeállított paraméterekre. Pár évtizedes gyakorlatom már van abban, hogy adott típusú termékhez milyen gépparkkal rendelkező gyártókat érdemes megkeresni.
A nyomdák kollegaként tekintenek rám, rövid egyeztetések után hamar ajánlatokat kapok.
A gyártói ajánlatokat google táblázatban összesítettem, ezekből választott Nóri az egyeztetésünk után.
Ezután a belív tördelést és a borító tervet készítettem el Nóri elképzelése szerint, maximálisan figyelembe véve a nyomdai előírásokat. Igazodtunk egymáshoz, gyors korrekt precíz munkakapcsolat volt. Most már tudom, hogy a tanárok mellett az orvosok is nagyon  precízen ellenőriznek, komplexen látják az anyagokat és villámgyorsan döntenek.
Az elvégzett nyomdai előkészítői munkákat perc alapon google táblázatban vezettem, így jól követhető volt a munka díja és állapota is.
A belív és borító mellett a javaslatomra az előzékre szerkesztettük meg a térképet.
Az első köröket a gyártóval én futottam le. Állományt ellenőriztünk, szállítási és korrektúra időket, módokat egyeztettünk. A szerződést én is ellenőriztem, hogy a kiadott ajánlat szerinti-e és csak azután adtam át teljesen a kapcsolattartást, amikor Nóritól a futárommal visszavitettem a nyomdába az ellenőrzött és imprimált printeket.
Nórival folyamatosan tartottuk a kapcsolatot és a gyártóval is. A szerepem ott ért véget ebben a gyártásban, amikor pár napja Nóri felhívott és szólt, hogy átvette a könyveket.
Nagyon szép könyv született.
Természetesen az átvételről is posztolt egy képet:)
A könyvhöz weboldal is készült, érdemes megnézni: https://caminomagaazelet.hu/.
_______
Szeretem ezeket a komplex munkákat. Azt gondolom, hogy érdemes mindig megfontoltan gyártót választani. Nyomdai gyártás-előkészítőként különös élmény, amikor a gyártókkal egyeztetek. Valahogy mindig kiderül, hogy szegről-végről ismerjük egymást, vagy még Békéscsabáról a Tevan Andor Nyomdaipari Szakközépiskolából, vagy a Könnyűipari Műszaki Főiskoláról vagy csak a szakmai gyakorlatokról.
Így a szakmai egyeztetés sokszor egy mini osztálytalálkozóvá is válik.
A nyomdai gyártás-előkészítői szolgáltatásom óradíjas szolgáltatás, az igényeitek után tudom megmondani, hogy mely részeit érdemes igénybe vennetek.

_______

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár