Nehéz nyomdai előkészítői döntések

Szeretek emberekkel foglalkozni. Ügyfelesként, nyomdai gyártás-előkészítőként évtizedekig az első kapcsolat voltam az ügyfél és a gyártó között.
Hozzám fordultak, ha árajánlatot kértek, tőlem kérdeztek, ha határidőt szerettek volna tudni, tőlem kértek paraméter javaslatokat.
Az évek alatt tovább képeztem magam és elkezdtem nyomdai előszítéssel, állomány szerkesztésekkel is foglalkozni. Ez elengedhetetlen volt, ha komplex szolgáltatatást akartam nyújtani a hozzám fordulóknak.
Nagyon szeretem ezt a szakmát és szívesen segítem a hozzám fordulókat, de sajnos nem mindig egyszerű a kommunkáció. Van, amikor a nehezebb döntéseket kell választanom.
Olyan ez, mint egy izgalmas sakkjátszma. Vannak nyitólépések, melyeket igyekszem mindig ugyanúgy megtenni, de nem mindig kiszámítható a válasz.
Nehéz döntések…
Ha szólok az ügyfelemnek, hogy a grafikusa módosítson az állományon, mert így nem gyártható ki jó minőségben, akkor először az ügyfél haragszik meg rám, hiszen ő profi grafikussal dolgozik, másodszor a profi grafikus haragszik meg rám, hogy véleményeztem a munkáját.
A profi grafikus általában nem fogad el tanácsot, hiába ajánlom fel a tanácsadásomat.
Ha nem szólok az ügyfelemnek, hanem átveszem így az állományt és leadom gyártásra, akkor a kollegám haragszik meg rám és vonja kétségbe a szakmai tudásomat.
Ügyfelesként, nyomdai gyártás-előkészítőként általában az előbbit szoktam választani.
Inkább futok több kört az előkészítési munkákkal, vagy felajánlom, hogy átszerkesztem, de nem szívesen adok le gyártásra olyat, amivel előre tudom, hogy gond lehet.
Szerencsére azok, akik saját maguk szerkesztik az anyagaikat, szívesen fogadják a tanácsaimat, mellyel az alapokat átvesszük és szinte tökéletes anyagokat tudnak ezután gyártásra adni.
Nem azonos a grafikus és a szerkesztő, én az utóbbi vagyok. Nyomdai elvárások maximális betartásával szerkesztek állományokat gyártásra.
A nyomdai előkészítési tanácsadás szolgáltatásomat elsősorban kezdő és haladó szerkesztőknek ajánlom.

_______

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár