Mennyibe kerül egy pár termékes webshop működtetése? – Katiötletek

Tags:

Az utóbbi hónapokban egyre többen teszik fel ezt a kérdést: Mennyibe kerül egy pár termékes webshop működtetése?

Nézzünk egy példát.

Több szerző könyvét tördeltem és készítettem elő gyártásra az utóbbi hónapokban. A legtöbbjük magánkiadásban saját maga szeretné árusítani is. Ezekről is mindig szó esik a könyvmarketing szolgáltatásom kapcsán.

Milyen módon történhet saját könyv árusítás magánkiadásban?

 • A szerző először is számlaképes kell, hogy legyen – érdemes könyvelővel egyeztetni, hogy megkeressék számára az ideális vállalkozási formát, melynek keretében a könyvét is ki tudja számlázni a vásárló felé.
 • Praktikus regisztrálni egy online számlázó rendszerbe, melyet a NAV-al összekötés után akár ingyenesen is használhat.
 • Össze kell állítani egy adatkezelési tájékoztatót, hiszen a rendeléssel személyes adatokat fog bekérni a rendelés során.
 • A megrendelések beérkezhetnek emailben, ahol egyenként szükséges minden számlázási és szállítási információt egyeztetni.
 • A megrendelések beérkezhetnek google űrlapon, ahol egy táblázat formában gyűlnek a rendelések és van benne lehetőség automatikus azonnali válasz beállításra, mely például a fizetési és szállítási információkat tartalmazza.
 • Sokan felveszik a rendelést telefonon, messengeren, személyesen – ez hibalehetőségeket rejt magában, praktikus online felületre terelni a rendelőket.
 • Jó, ha van egy facebook oldal, ahol egyrészt a könyvet lehet reklámozni, másrészt be lehet állítani a bolt területet, így aki rákattint egyből tud emailt küldeni vagy át tud kattintani a webshopba.
 • Ha van weboldalad, akkor praktikus egy webshopot is feltenni, még akkor is, ha csak pár terméked van. Itt már nem beszélhetünk ingyenességről, de ma már nagyon jól elfogadott rendelési megoldás.

Beszéljünk kicsit ez utóbbi költségeiről.

Mennyibe kerül egy pár termékes webshop működtetése?

 • Abban a pillanatban, hogy vállakozóként honlapot szeretnél, szükséges egy tárhelyet fizetni minimális havi  díjjal. Ha nem saját tárhelyet szeretnél, hanem valahol egy kész webshop rendszert használnál, ott is vannak havi díjak, itt érdemes matekozni, hogy neked melyik éri meg és mennyi energiád van a honlap biztonságos működtetésével foglalkoznod.
 • A saját tárhelyedre ingyenes honlapszerkesztőt tehetsz fel és ingyenes webshop szerkesztőt. Pénzbe az kerül, hogy szükséges webshopnál ÁSZF-et feltenned, amit praktikus szakemberrel elkészíteni, egy úgynevezett dobozos terméknél jó áron jöhet ki, kb. 25-35000 Ft/év.
 • A webshopot praktikus összekötni és legalább 80%-ban automatizálni számlázóprogrammal és futárszolgálat rendszerrel. Itt is elérhetők ingyenes bővítmények, de az integrációkért a számlázóprogramok havi díjat számláznak ki még az ingyenes csomag használat esetén is. Ez pár ezer forint minimum és attól függ a kiszámlázott díj, hogy hány automatizált számált generálsz egy gombnyomásra.
 • Célszerű bankkártyás fizetéssel összekötni a webshopot, ami történhet ingyenes megoldásokkal is vagy előfizetéses megoldásokkal is.

Mindig érdemes matekozni.

Érdemes átgondolni, hogy a saját idődnek mi az értéke. Például pár száz könyv eladásánál magad szeretnéd-e tárolni, számlázni, kommunikálni, szállítást intézni, vagy inkább a fenti rendszerek valamelyikével egyszerűsítenéd a folyamatokat.

Ma már vannak cégek, akik vállalják a tárolást, számlázást, szállítást elfogadható áron, így neked csak annyi a teendőd, hogy a webáruházadat összekötöd velük, vagy excellben küldöd hetente a rendeléseket hozzájuk.

Vannak olyan webáruházak, akik könyveket árulnak, bizományba veszik át őket és eladás után számláznak jutalékos rendszerben.

Itt is át kell gondolni, hogy jutalékot szeretnél fizetni, vagy van elég szabad időd és inkább magad intézed a könyved eladását.

Egy biztos, könyvet nyomtatott formában is érdemes mindig megjelentetni. Sokan ebook vásárlás után igénylik a kézzel fogható könyvet is.

A könyv illata, az elmélyült olvasás élmény csak fizikai könyvvel valósul meg.

Egyszerű, általam használt rendszer felépítésben tudok neked is segíteni, összekötve egy hírlevél rendszerrel is. Igény szerint elkészítem számodra a rendelési űrlapot is vagy a webhop beállításokat is.

Egyszerű módszereket használok, melynek a kezelését gyorsan elsajátíthatod.

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai, online marketing, weboldal szerkesztés kérdésekkel kapcsolatban!

A Katiötletek a Te elképzelésedet valósítja meg!


____________

Érdemes feliratkozni a blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár