Mennyi idő alatt lehet egy könyv gyártási árajánlatot elkészíteni?

Nézzünk egy gyakori példát.
Az ügyfeleim már tudják, hogy könyv gyártási árajánlatot általában csak akkor adok ki, ha látom a szerkesztés alatt álló anyag egy részét vagy az egészet.
Ez nem véletlen.
A küldött állományból látom, hogy milyen alapanyagra érdemes gyártani, ezt hangoljuk össze az ügyfelem igényeivel.
Már itt az elején javaslok egy telefonos rövid konzultációt, mely után tudni fogom, hogy  milyen tól-ig összeghatárban gondolkozhatok, ami alapban meghatározza a gyártási technológiát.
Egyszerű esetben, amikor kizárólag fekete-fehér szöveg kerül a könyvbe, már ezen a ponton érdemes árajánlatot számolni, itt legfeljebb a végleges oldalszám miatt kell újabb kalkulációt készíteni megrendelés esetén.
Kicsit más a helyzet, ha a könyvben színes oldalak is vannak. A korrekt gyártási ajánlathoz tudnom kell a színes képek pontos elhelyezkedését. Amikor megkapom ehhez a belív pdf állományt, akkor jön a nyomdai gyártás-előkészítői munka. Átnézem tételesen a színes oldalak helyét, megnézem, hogy digitális gyártás esetén ez hány 1+1, 4+1, 4+4 lapot eredményez, igény szerint megnézem, hogy ofszet gyártáshoz kilövés szerint hány 1+1,  4+1,  4+4 ívet érint.
Ha már tudom, hogy milyen példányszám igény van, akkor ezek után már tudom, hogy milyen gyártásra adjam ki a gyártási árajánlatot.
Itt újabb elágazás van a munkámban.
Elsősorban kispéldányszámos könyvgyártással foglalkozom, ezekre indítok 1-3 havonta akciós gyártásokat, melybe érdemes bekapcsolódni. Ha nálam éri meg az adott könyvet gyártani, akkor kiadom az ajánlatomat az ütemezéssel együtt. Ha úgy látom, hogy ez már ofszet gyártást igényel, akkor felajánlom az ügyfelemnek a klasszikus nyomdai gyártás-előkészítői szolgáltatásomat, mely szerint bekérem az általam javasolt gyártóktól az általam javasolt paraméterekre a gyártási árat, ezeket összesítem, javaslatot teszek a választásra és igény szerint szakmai segítséget nyújtok a gyártás indításhoz.
Mennyi idő alatt lehet egy könyv gyártási árajánlatot elkészíteni?
Nos, erre nem is olyan egyszerű a válasz. A nyomdák általában nyomdai kalkulációs szoftvereket használnak, mely standard könyveknél gyors számolást tesz lehetővé, de a változó paraméterek, a gyártási megoldások megtervezése nélkül nem lehet jó gyártási ajánlatot sem készíteni. A megfelelő ajánlathoz ezért idő kell.
Fontos a gyártási folyamat megtervezése és ehhez nagy segítség, ha állományt kapunk és ahhoz igazítjuk az ajánlatunkat.

_______

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár