Könyv belív alapanyag meghatározás | Könyvgyártás

Preview

A könyv belív alapanyag választás elsősorban a belív grafikától függ.

Ha csak szöveget és rajzolt ábrákat tartalmaz a könyvünk, akkor megfelelő a fekete-fehér könyvekhez alkalmazott 80-100 g fam. ofszet papír, vagy a regény típusú volumenizált papír.

Ha színes grafikákat is tartalmaz a könyv, akkor át kell gondolni, hogy ezek az oldalak elfogadhatóak lesznek-e ofszet papíron vagy szükséges a műnyomó alapanyag.

Az alapanyag vastagsága, grammsúlya függ attól is, hogy mit lehet az adott gépeken kigyártani, de attól is, hogy a kötészeti feldolgozás mit enged meg. Vannak bevált, általánosan használt papírtípusok, melyektől ritkán térünk el.

A könyv tartalma meghatározza, hogy fehér vagy sárgás regény típusú belív papírt javaslunk. Ez az olvashatóság szempontjából is fontos.

Izgalmas szakma a nyomdászaton belül a gyártás-előkészítői szakma, évtizedek óta dolgozom benne, de minden könyv újra elvarázsol.

Alkotási folyamathoz hasonlít a könyvek gyártás-előkészítése.

Ismerni kell az összefüggéseket, a technológiákat, a grafikai szempontokat és már az első pillanatban látni kell, hogy ebből milyen végtermék születhet.

A borító alapanyag választás általában nem az ügyfél dolga, nem neki kell tudnia, hogy az adott típusú könyv milyen borító anyaggal készíthető el a legjobb minőségben.

Erről kicsit bővebben a következő bejegyzésben olvashattok.

_______

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatod a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

Árajánlatkérés/Érdeklődés

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár
Leckecímkék: könyvgyártás
Vissza a(z):Könyvgyártás hasznos tudnivalók