Jó érzékkel szúrom ki a nyomdai hibákat | NyomdászMűhely

Nem biztos, hogy ez egy jó tulajdonság, de sok-sok példát tudnék arra mondani, hogy véletlenszerű ellenőrzések során hogyan akadok rá olyan nyomdai hibákra, ami rajtam kívül senki sem vett észre.

Gyártásközi ellenőrzéseknél, amikor szúrópróbaszerűen ellenőrzünk, vajon mennyi az esély, hogy hibát is találunk?

Ha évek óta egy bevált metódus szerint indítunk el nyomtatásokat lementett beállításokkal, akkor mennyi az esély, hogy az egyszerre indított könyvborítóknál például az egyiknél mégis hiba keletkezik?

Mi az esély, hogy ha csak gondolok egy lehetséges nyomdai technológiai hibára, akkor az be is következik?

Hogyan tudom saját magamat ellenőrizni?

Lehet-e hibátlanul dolgozni?

Nos, először is, hibátlanul nem lehet dolgozni, hiszen például egy könyvgyártás során számtalan munkafázison keresztül megy egy munka és az alap ellenőrzési pontokon kívül néha még  a nyomda ördöge is bekavarhat.

Sajnos ha valaki szerkeszti a könyvet, akkor hiába nézi át ezerszer is, könnyen átléphet egy-egy hibán, ezért nagyon fontos, hogy az ügyfél is mindig ellenőrizzen.

Nem biztos, hogy a gyártók szempontjából jó, ha kiszúrok olyan hibákat, ami eddig szinte soha sem fordult elő, de ügyfél szempontból mindenképpen hasznos tulajdonság.

Nyomdai gyártás-előkészítőként arra törekszem, hogy olyan paraméterek állítsak össze egy nyomdai termékhez és olyan grafikákat adjak gyártásra, amivel alapban kiküszöbölök előre látható technológiai hibákat.

Időnként bekérek nyomatokat ellenőrzésre, vagy például könyveknél bizonyos lapokat, aminél látom,  hogy gond lehet.

Szeretem ellenőrizni például a borítókon, hogy meg van-e a minimális margó, és kifutós belívnél a kifutó terület a nyomaton.

Természetesen nem lehetek ott minden nyomásindulásnál, nem is célom, hiszen maximálisan megbízom a gyártóimban, de volt már rá példa, hogy bekértem egy gyártásközi fotót az online ellenőrzéshez.

Érdekes, hogy az ellenőrzési mániám átragadt a gyártóimra is és észrevettem, hogy gondosabban foglalkoznak a munkáimmal, mint korábban. Mondhatnám, hogy már lassan egy névjegy gyártás sem rutinmunka, hanem egy kicsit az én szememmel is ellenőrzik és ha bármit észlelnek, akkor azonnal jelzik.

Nem, itt nem szöveg átolvasás történik, nem ilyen hibákra gondolok, bár már arra is volt példa, hogy ilyet vettek észre a nyomás indulásnál. Nagyon örülök, amikor jelzik, ha becsíkoz a nyomat vagy a színárnyalat eltér, vagy ha más alapanyagra tudnák csak kigyártani.

Sok-sok év nyomdai tapasztalat segít abban, hogy felismerjem, hogy mi előkészítési, szerkesztési hiba és mi nyomdai emberi vagy technológiai hiba. Mi az ami kivédhető lett volna és mi az aminél az újragyártás sem hoz jobb végeredményt.

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

 

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Forduljatok hozzám bizalommal!

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár