Egyetértek Borkával, szerencsés, ha ugyanaz a személy a tördelő és a nyomdai előkészítő | Nyomdai előkészítés

A Kiadom a könyvem csoportban olvastam Borka friss blogbejegyzését  a könyv útjáról a szerzőtől a nyomdáig 10 pontban összeszedve.

Nagyon szeretem Borka sajátságos humorát. Most is nagyon jól leírta a lényeget, vagyis azt, hogy a minőségi könyvekhez milyen folyamatok javasoltak.

Idézek belőle Nektek egy részletet:

“Lássuk hát, hogy is épül fel egy ilyen – ideális – szerkesztőségi munkafolyamat és rendszer!

Minimális szereplőgárda szükségeltetik a folyamathoz

  • 1 vezető szerkesztő,
  • 1 szerkesztő,
  • 1 lektor,
  • 2 korrektor (az egyik közülük lehet a tördelő is, de tényleg értenie kell hozzá),
  • 1 borítótervező (aki lehet a tördelő is, de ha nem, akkor), 1 tördelő és nyomdai előkészítő (ez szerencsés, ha ugyanaz a személy! És ha ő a korrektor is, egy körben mindenképpen a másik korrektornak kell kiadni a munkát),
  • igény szerint 1 illusztrátor (aki lehet a borítótervező is).

Ja, és hát a főszereplőt ki ne hagyjam…

  • A SZERZŐ! Szándékosan nem használom az „író” szót, hiszen költők, újságírók, bloggerek-influenszerek, tanácsadók, lelkészek, előadóművészek stb. is írnak könyveket, az ő művük pedig egyáltalán nem kevesebb, mint bármely íróé.”

Érdemes a teljes cikket elolvasni!

Minden részével egyetértek, de nyomdai előkészítőként azt látom, hogy ez az ideális ajánlás, a valóság azonban jelenleg ettől messze van.

Nem azért, mert igénytelen a szerző, hanem azért, mert nem ismeri a fenti ajánlott lépéseket, vagy ha ismeri is, de az anyagi keretek meghatározzák, hogy mire tud költeni.

Több, mint 25 éve készítek elő gyártásra könyveket, számtalan szerzővel beszélgettem a könyvükről és segítettem őket a megvalósulásban.

Azt tapasztaltam, hogy témától függetlenül a szerzők a megírt könyvüket még tördelés előtt átolvastatják szakemberrel, akik a helyesírás szempontjából tudja ellenőrizni a szövegeket vagy, ha speciális szakmai részt tartalmaz a könyv, akkor az adott szakmabelivel. Irodalmi szerkesztőt, lektort ritkán kérnek fel, melynek jórészt anyagi okai vannak. Az időnek is nagy szerepe van. Vannak könyvek, melyek első megjelenésének a határideje annyira fontos, hogy kompromisszumot  kell kötniük: vagy lektorálás vagy gyártás.

Vannak könyvek, melyek megjelenése a szerzők szívügye, annak minden sorának, a benne levő képeknek, tördelésnek jelentősége van a számukra és azon nem szeretnének semmiképpen sem változtatásokat.

Teljes mértékben megértem a szerzőket. Nyomdai előkészítőként a legfontosabb szempont, hogy az ő igényeik szerint készüljenek a könyvek. Az állományok ismeretében szinte minden esetben teszek javaslatokat, melyeket érdemes megfogadni a minőségi kigyártás érdekében.  

Ha a tördelést és a borító szerkesztést a szerzők rám bízzák, akkor egyszerűsödik a folyamat, mert lényegi változtatás nélkül, de gyorsan elvégzem a szükséges beállításokat, így nyomdai szempontból rövid idő alatt nyomdakész anyag készül.

Ma már ritka, hogy nyomda és szerkesztőség egyben legyen, így amit az olvasók nyomdahibának jeleznek egy szövegben, azért ma már a gyártók nem tartoznak felelősséggel.

Az impresszum oldalon a gyártók szerepelnek, így az olvasók szemében még ők hibáztak, de szépen lassan fontos lesz az is, hogy a könyvben a borító szerkesztő mellett egyértelműen jelezve legyen, hogy a gyártásra adott szöveg hibákkal kit lehet keresni.

Parázs vitát követtem figyelemmel nemrégen azzal kapcsolatban, hogy szabad-e könyvet kigyártani korrektorok, lektorok, irodalmi szerkesztők stb. nélkül. Csendes szemlélőként olvastam a kommenteket. Minden szakterület másképpen látja a kérdést.

Nyomdai előkészítőként könnyű dolgom van, nem kell állást foglalnom, nem kell korrektúráznom, lektorálnom stb., a feladatom az ügyfeleim kiszolgálása az igényeik szerint.

80-85%-ban magánkiadású könyvek műszaki előkészítését, tördelését, borító szerkesztését végzem kiegészítve egy kis könyvmarketinggel, hiszen enélkül nincs magánkiadás sem.

 


____________

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai, online marketing, weboldal szerkesztés kérdésekkel kapcsolatban!

A Katiötletek a Te elképzelésedet valósítja meg!

Érdemes feliratkozni a blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár