A könyvgyártás folyamata a NyomdászMűhelyemben

A Katiötletek Nyomdai Ötletgyár nyomdai előkészítői vállalkozásom a nyomdász szakmámban eltöltött több évtizedes tapasztalatokon alapul.
Itt most a könyvgyártás folyamatáról olvashattok, melynek bármely részébe bekapcsolódhattok igény szerint.
A könyvgyártási folyamat mindig az adott ügyfél igényeitől függ és mindig az első lépés a bejövő árajánlatkérés/érdeklődés.
Nézzük a folyamatot példákon keresztül.
Mi történik, amikor egy kérdés érkezik arról, hogy foglalkozom-e kispéldányszámos könyvgyártással?
A válasz egyszerű lenne, hiszen írhatnám, hogy igen, de e helyett első körben egy rövid telefonos konzultációt kérek. Az érdeklődő által jelzett időponthoz igyekszem alkalmazkodni és hívni őt az egyeztetett időpontban.
Ekkor átbeszéljük, hogy milyen fázisban van a könyv (szerkesztés, illusztrálás, lektorálás, vagy csak gondolati szinten). Megnézzük, hogy milyen összegben gondolkozhatunk és ebből milyen paraméterrel, mennyi könyv hozható ki gazdaságosan és jó minősésben. Ezen a ponton mindig javaslom, hogy először a nyomdakész anyag készüljön el, melyben igény szerint nyomdai előkészítői tanácsadással vagy tördeléssel, szerkesztéssel tudok segíteni és csak akkor kezdjünk el gyártási árat számolni, ha már 90%-ban végleges az anyag.
Mi történik, amikor konkrét paraméterekre érkezik be árajánlatkérés?
Nem, nem az automatikus gyártási ár számolás az első lépés. Itt is visszakérdezek, hogy milyen állapotban tart a könyv nyomdai előkészítése. Lehetőség szerint bekérem a pdf állományt ellenőrzésre és megnézem, hogy a szerkesztés és a mentés megfelel-e a nyomdai előírásoknak. Sok esetben elegendő pár oldalt bekérnem, ebből látom, hogy igényel-e nyomdai előkészítést az anyag. Ekkor választható a tanácsadási szolgáltatásom, mely 100%-ban gyakorlati segítséget nyújt vagy igényelhető a tördelés, szerkesztés szolgáltatásom.
A konkrét paraméterek megadása hasznos, de 99%-ban módosítanunk kell rajta. Mérettől, mennyiségtől,  kiviteltől függően más a gyártási technológia és gyártónként kismértékben eltérőek lehetnek a paraméterek.
Itt egy előzetes nyomdai gyártás-előkészítés (gyártás-tervezés) készül, mely alapján kiadok egy nagyságrendi gyártási árat. Komplex gyártást elsősorban kispéldányszámos könyvekre vállalok és akkor adok ki gyártási ajánlatot, ha jó áron tudják nálam megrendelni.
Amennyiben a paraméterek alapján úgy látom, hogy más gyártó választás indokolt, akkor felajánlom a nyomdai gyártás-előkészítői szolgáltatásomat, melyben igényelhető a gyártó ajánlás, a gyártási ajánlatok bekérése a megfelelő nyomdáktól (akiknek a gépparkja miatt jó áron tudják ezt gyártani), illetve kérhető a koordinálás is és a szakmai kérdések megválaszolása. Erre az igények szerint állítom össze az egyedi ajánlatomat.
Mi történik, amikor arról érkezik kérdés, hogy tudok-e a belív tördelésben és a borító szerkesztésben segíteni?
Ilyenkor is javaslok egy telefonos konzultációt, hogy felmérjem az igényeket. Természetesen a nyomdai előírások maximális betartása mellett tördelek belíveket és szerkesztek borítókat is. Az a tapasztalatom, hogy aki saját maga wordben elkészítette a könyvét, picit formált rajta a saját elképzelése szerint, szívesen fogad nyomdai előkészítési gyakorlati tanácsokat, mellyel egyrészt megtanulja, hogy mire érdemes ügyelni, másrész saját maga nyomdakész pdf-et tud készíteni. A wordben készített csak szöveget tartalmazó belívek 80%-ban rendben vannak nyomdai szempontból, ezért sokszor elegendő a tanácsadás.
A borító szerkesztés az nagyon más terület. Ott is rákérdezek, hogy szeretné-e az ügyfelem saját maga megszerkeszteni és ehhez a nyomdai előkészítési alapokat elsajátítani, vagy rám bízza a szerkesztést és küld hozzá kép és szöveganyagot, amit szeretne rá.
A borító ötletek mindig egyediek, jó elgondolások, de sajnos 95%-ban újra kell szerkeszteni az egészet ahhoz, hogy jó minőségben kigyártható legyen.
Szívesen foglalkozom ezzel is, mindig a küldött anyagokból látom, hogy mennyi munka van vele és e szerint adok ki szerkesztési/nyomdai előkészítési ajánlatok.
Mi történik, amikor egyedi illusztrációkat szeretnének a könyvbe és erről kérnek tanácsokat?
Egyedi rajzokat általában mesekönyvekhez készíttetnek az ügyfeleim. Tüneményes rajzok készülnek, melyek az illusztrátotok művészi munkái.
Nyomdai előkészítőként fontos, hogy nyomdai szemmel tekintsek ezekre. Sajnos az illusztrációk szinte mindegyikére jellemző, hogy először a rajzok készülnek el és csak utána kérdeznek nyomdai előkészítőtől. Emiatt sok esetben újra kell rajzolni, méretezni az illusztrációkat vagy komoly kompromisszumokat kell kötni a tördelés során.
Nem egyszerű, hiszen egy művész munkáját nem bíráljuk, hanem csodáljuk… mégis a készülő könyv érdekében sajnos szépítés nélkül kell elmondanom, leírnom a nyomdai kéréseimet, melyeket fontos, hogy figyelembe vegyenek. Ha már a mesekönyveket hoztam példának, akkor fontos arról is írni, hogy az ilyen könyvek borító grafikája is általában az egyik illusztráció. Itt komoly nyomdai előkészítői problémák merülnek fel, hiszen az illusztrátor általában nem szerkeszt borítókat, így nem ismerheti a borító szerkesztési alapot, a margót, a gerincméretet, a kifutó méretet és így ezeken nem is tudja figyelembe venni a rajzolásnál.
Mi történik, amikor szakmai kérdések megválaszolásában kérnek segítséget az ügyfeleim?
Gyakran fordulnak hozzám olyan kéréssel, hogy segítsek megválaszolni a nyomdáktól kapott kérdéseket, mely például az alapanyagra vonatkozik, az előzékre a táblalemezre, a kifutóra, a pdf beállításra stb.
Amikor valaki nyomdához fordul árajánlatkéréssel, akkor természetes, hogy a végleges kalkuláció előtt még feltesznek kérdéseket, melyeket nem biztos, hogy az érdeklődők értenek, hiszen ők általában nem nyomdászok.
Gyakori, hogy adott paraméterű könyvre több nyomdától is bekérnek ajánlatot, de más-más kérdéseket kapnak vissza, kicsit eltérő paraméterek kapnak vissza vagy nagyon eltérő árakat.
Itt egy kicsit elbizonytalanodnak az ügyfelek, melyet maximálisan meg is értek, hiszen ők nem csak az ár alapján szeretnének gyártót választani, hanem szeretnék azt is tudni, hogy a leírt paraméterek alapján milyen kész könyvre számíthatnak.
Akik ebben a fázisban kérnek segítséget, azoktól be szoktam kérni a gyártói ajánlatokat, azokat összevetem, segítek megválaszolni a szakmai kérdéseket és segítek dönteni az ajánlatok alapján a gyártó választásban. Ha igénylik, akkor  a nevükben felveszem a gyártóval a kapcsolatot és egyeztetek a kéréseikkel kapcsolatban is.
Ez már szakmai kommunikáció. Érezhető a különbség a válaszokban, amikor nem szakmabeli és kollega kérdez tőlük. Szeretem a munkámnak ezt a részét. Sokszor így futok össze régi nyomdai osztálytársammal a telefon másik végén és örömmel nyugtázom, hogy erős osztály voltunk, akik elköteleződtek a nyomdai szakma iránt.
Csak arra tudok mindenkit biztatni, hogy amikor a saját könyvét megálmodta, akkor keressen meg engem vagy más nyomdai előkészítőt és még az illusztrálás, szerkesztést, tödelés előtt kérjen tanácsokat.
Nézzük meg az általános könyvgyártási folyamatot a Katiötletek Nyomdai Ötletgyárban
  • Árajánlatkérés/Érdeklődés érkezik
  • Konzultáció telefonon vagy emailben
  • Ideális gyártási paraméterek összeállítása az igényekhez igazodva
  • Nyomdai előkészítés, szerkesztés, tördelés, tanácsadás
  • Gyártási, szerkesztési, tanácsadási ajánlat összeállítása
  • Könyvgyártás vagy javaslattétel a nyomdai gyártás-előkészítői szolgáltatásom  igénybevételére

Fontos! Könyvgyártás nem indulhat el nálam, amíg nincs általad írásban jóváhagyott nyomdakész pdf anyag. Igény szerint rendelhető a gyártást megelőző mintaív vagy mintakönyv készítés jóváhagyáshoz.

A könyvgyártásra mindig hagyunk időt. Mindig annyi időt hagyunk, amennyit igényelsz.

 

_______

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai kérdésekkel kapcsolatban!

Érdemes feliratkozni a NyomdászMűhely blogbejegyzéseimre, így hetente-kéthetente olvashatjátok a friss híreimet: FELIRATKOZÁS

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
70-535-1726
info@katiotletek.hu
Katiötletek Nyomdai Ötletgyár